Translate

donderdag 6 augustus 2015

Engeland onderzeil: Tetris in de Sixhaven

Foto: Portsmouth Engeland, HMS Warrior
Dagverslag
29 - 07 -2014

Tijd:                09.50

Na een kleine zoektocht heb ik gisteren de Six haven van Amsterdam gevonden. Als je het verkeerde pontje pakt vanaf Amsterdam Centraal kom je toch op een hele andere plek uit dan de de bedoeling is. 
Klik hier voor een inleiding.Ik en Patrick gaan een biertje drinken, één pontje pakken vanaf de haven en je bent zo goed als in het centrum, ideaal dus. Patrick en ik hebben al gelijk een makkelijke klik, los van zeilen, houden allebei van mensen kijken. In de letterlijkste zin van het woord. Je gaat zitten, het liefst met een biertje, en kijkt naar iedereen die voorbij komt. We praten wat, kijken naar mensen en zo komen we de eerste avond goed door. Als we terug komen bij de boot constateren we dat we niet vroeg de haven uit zullen zijn. Het ligt helemaal vol, geen boot kan meer voor of achteruit zonder dat er vijf andere zullen moeten verplaatsen. De avond sluit zich af met het zien van wankelend mensen over straat, sommige stappen aan boord van hun schip, andere zeggen elkaar gedag. Amsterdam fonkelt tevreden en praat zachtjes. Het leeft.

Het probleem van een volle haven komen we tegen op het moment dat ik dit verslag schrijf. Het is ochtend. Nadat iedereen rustig wakker is geworden is het nu tijd voor een spelletje; Tetris met boten. Al 20 minuten probeert elke schipper zijn boot richting de uitgang van de haven te krijgen. Loeiende boegschroef, motoren, grote schepen en Duitsers schreeuwen om de aandacht van de havenmeester. De havenmeester hier is een jonge man die blijkbaar veel plezier heeft dit spelletje Tetris, met te duren bouwstenen, in goede banen te leiden. Met grote handgebaren en springend van wal naar schip probeert hij iedereen tevreden te houden. Het gaat hem goed af, iedereen luistert en kijkt naar de aanwijzingen. De beste stuurlui staan aan wal in de praktijk. Waarschijnlijk luistert iedereen zo goed omdat ze weten dat ze anders nog later de haven uit zullen zijn. Patrick en ik hebben allebei wat opstart problemen na de gezelligheid van gister avond, maar na twee bakken koffie voor mij en twee koppen thee voor Patrick zijn we er klaar voor. De zee roept, ik wil weg uit deze benauwde haven, open water komt u maar door!

De boot voor ons denkt hier anders over, de warme broodjes komen net aan dek. Wij staan te poppelen om weg te varen, voor ons staan ze te poppelen om aan hun ontbijt te beginnen. Oké, de broodjes hebben prioriteit, ze zijn warm. Maar daarna kunnen we eruit? Ja, geen probleem. Het plan van de dag is simpel; de sluis door bij IJmuiden, de zee op en afzakken richting Scheveningen om daar voor de avond te liggen. Ik stap nog even aan wal om naar het toilet te gaan, er is ook een toilet aan boord maar die schommelt zo. Het gaat nog wat oefening kosten om daar rustig mijn behoefte op kan doen. Ondertussen sta je trouwens niet aan wal als je van boord stapt in de Six haven, je stapt op een drijvende steiger. Toch wel apart in het begin, denk je dat je aan wal stapt, beweegt de steiger alsnog op en neer.

Maar nu is het zover, op de boot voor ons wordt het bestek opgeruimd, de motoren gaan aan, trossen los en we maneuvreren de haven uit, het Ei op. Daar gaan we dan.Klik hier voor het volgende dagverslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten